top of page

RAMUNDBERGET

Mitt bland Härjedalens vackra fjäll ligger den familjeägda lugna fjällanläggningen som är ett småskaligt alternativ till dig som söker det äkta och genuina, samtidigt som det är en del av Skandinaviens största skidområde. Liftkortet gäller i hela funäsfjällen - Tänndalen, Funäsberget, Tännäskröket, Tänndalsvallen, Kappruet och Ramundberget

Här trivs du som gillar riktigt bra skidåkning, som söker det genuina och det familjära. Snösäkert och inte lika trångt som på många andra skidorter.  Ramundberget ligger ca 6-7 h körning från Uppsala-Stockholm, är ett av Sveriges snösäkraste destinationer och är väldigt barnvänligt, samtidigt som det finns gott om backar för bättre skidåkare och även mycket offpiståkning

Pistkarta över Ramundberget - längs till höger ligger ett fantastiskt friåkningsområde och bakcarna är fulla av fina åk i raviner och skogar för den som vill ha det

OSTHANG

Vårt hus ligger precis vid skidområdet i Osthang. Här åker du rakt ut i backen och sen ned till sittliften som tar dig vidare till hela Ramundbergets skidområde.

Osthang har länge varit en favorit bland seriösa friåkare och har en skön blandning av fjällbjörkskog, rännor och raviner. Några av åken har blivit klassiker med åren som den dubbelsvarta pisten Svarte Petter.

 

Vid sittliften i Osthang finns café, sportbutik och värmestuga. I butiken säljs snowboards, skidor och kläder, profilkläder och accessoarer för åkare som gillar lössnö, björkskog, höga fjäll och bryr sig om miljön. Varumärken som finns i butiken är Icelantic, Lib tech, Gnu, Jones Dinosaurs will die, Rome.

Här finns även utrustning att låna, och teamet på plats är frikostiga med åktips och anekdoter, gärna över en kopp kaffe och skön musik. Flertalet arrangerade turer utgår också härifrån, som Early bird och Antipist.

Från Osthang är det cirka 1 500 meter till Fjällgårdstorget, Ramundbergets bykärna, med Fjällgårdsbanan, restauranger, sportbutik och uthyrning av utrustning. Längdspår finns i dalen. 

Bilden visar vart husen är lokaliserade. De byggdes 2021 med inflyttning i december 2021. 

Här ligger våra hus - mitt i finaste snön si Sverige - Ramundberget och Osthang
I ramundberget finns sveriges bästa toppturer

TOPPTUR

Det finns massor av härliga fjäll att utforska för dig som gillar att gå topptur. Vill du kan du gå upp direkt ifrån huset. Är du ovan så rekommenderar vi en guidad topptur. Säkerheten är viktig när du bestiger några av fjällets alla toppar. 

Hjortron hör till fjället i Ramundberget

PLOCKA BÄR

I Ramundberget öppnar sig en värld av bärplockning där naturens delikatesser sträcker sig så långt ögat når. Här kan du omfamna sommarluften och ge dig ut på jakt efter skogens egna skatter – blåbär, hjortron och lingon. Dessa saftiga godbitar täcker marken och väntar på att fylla din korg.

Vandring ramundberget - stor.jpeg

VANDRA

I Funäsfjällen finns det fantastisk vandring. Här kan du göra dagsturer, övernatta eller bestiga toppar. Njut av vandring med hela familjen. Vandra exempelvis till Mittåkläppen, Helags eller upp till Gruvan. Se tips längre ned.    

IMG_3774 - stor.jpeg

GOLFA

I Ramundberget finns faktiskt en 9 hålsbana. En rolig varierande bana nedanför skidbacken. Efter en dags vandring kan man avsluta med 9 hål golf eller så tar man två varv och spelar 18 hål på banan vid älven. En upplevelse.

Skidåkning Ramundberget - stor.jpeg

ÅK LÄNGD

Flera hundra mil med längspår och vackra leder på toppen gör Ramundberget och Funäsfjällen till en plats för längdåkning. Nedanför huset går spåren bort till spårstationen och där kan man åka 4motion spåret, Klinken, elljusspår mm. 

Vandring ramundberget - stor.jpeg

Vandring

Långt eller kort. Det finns en mängd turer att upptäcka oavsett om du vill gå långt eller kort. 

Sommartid, när Fjällgårdsbanan i Ramundberget susar upp mot fjälltopparna, erbjuds en vacker vandringsupplevelse på sex kilometer till Ösjöstugan.

För att ta dig till Ösjöstugan har du två alternativ: ta liften upp på fjället eller följa den natursköna grusvägen från Fjällgårdsbanans dalstation. Redan vid liften's toppstation möts du av imponerande vyer som sträcker sig över Vigelfjällen på norska sidan, Skarsfjället, Sylarna, Helags, Mittåkläppen och Anåfjället.

Stig ut på kalfjället längs den tydligt markerade leden som leder till Ösjöstugan, vackert belägen i den förtrollande fjälldalen Ösjödalen. Vandringen sträcker sig över sex kilometer med en höjdskillnad på 60 meter.

Längs stigen ner mot Ösjösjön, till vänster om

Ösjöstugan, finner du en föryngringskälla med kristallklart vatten – perfekt för att fylla på din vattenflaska.

Ösjöstugan håller stängt under sommaren, men utgör en utmärkt plats att njuta av din medhavda matsäck eller fika.

Viktiga fakta om Vandringen:

  • Längd: Totalt sträcker sig vandringen över 6 km tur och retur, inklusive liften upp.

  • Tidsåtgång: Beräknad till cirka 2 timmar.

Ösjöstugan på Vintern: Under vintersäsongen öppnar Ösjöstugan upp för skid- och skoterentusiaster under specifika perioder och vid lämpliga väderförhållanden. Utforska mer om denna välkända våffelstuga på fjället.

Ta del av Ösjödalens naturliga skatter och låt dig förtrollas av den spektakulära naturen på din vandring till Ösjöstugan. Välkommen till en värld av äventyr och skönhet!

bottom of page